$4000 – й ти “волонтер”: прикарпатці організували схему перетину кордону для ухилянтів (ФОТО)

$4000 – й ти “волонтер”: прикарпатці організували схему перетину кордону для ухилянтів (ФОТО)

Троє мешканців Івано-Франківської та Львівської областей допомагали військовозобов’язаним чоловікам перетинати кордон. За вивезення брали чотири тисячі доларів з одного “ухилянта”.

Організатори схеми виготовляли для клієнтів фіктивні документи про те, що вони нібито є волонтерами та водіями благодійних організацій. У якості «прикриття» використовували два благодійних фонди. СБУ встановила, що ці організації відсутні за адресами, які вказані засновниками в реєстраційних документах, передає “Галка“.

На підставі документів від фейкових «благодійників» військовозобов’язаних вносили в електронну систему «Шлях» як нібито волонтерів. По цій базі даних Державна прикордонна служба перевіряє наявність у чоловіків дозволу на виїзд за кордон.

СБУ затримала зловмисників під час організації незаконного переправлення через кордон п’ятьох осіб, яким в період дії правового режиму воєнного стану заборонено виїзд, оскільки вони підлягають мобілізації.

Під час обшуків у фігурантів провадження вилучено:

  • мобільні телефони, які підтверджують їх причетність до вчинення злочину;
  • грошові кошти, отримані внаслідок протиправної діяльності;
  • три автомобілі, які використовувалися в оборудках.

Трьом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 КК України – незаконне переправлення осіб через державний кордон.

Це кримінальне правопорушення карається позбавленням волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Наразі вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Встановлюються інші особи, причетні до правопорушення.

"Давній Галич" - Новини Галича та Івано-Франківщіни